Ta körkort

Bil

Vi på Centrala körskolan jobbar med 40-minuters körlektioner. Vissa moment i utbildningen kan kräva längre tid och då föreslår vi en så kallad dubbellektion (80 min).

När du kör första gången börjar vi i lugna områden med lite trafik, så att du lär känna bilen och hur den fungerar. Successivt ökar vi svårighetsgraden och ger oss ut i mer trafikerade områden. När du är klar kan du hantera stadskörning, körning på landsväg och motorväg, samt att göra säkra omkörningar. Självklart anpassar vi alltid lektionerna efter förkunskaper och förutsättningar! Om du inte har ett körkortstillstånd ansöker du om det på Transportstyrelsen, där hittar du de blanketter som krävs. Syntest är en del av körkortstillståndet och det kan du göra hos oss på måndagar, torsdagar och fredagar. Vi på Centrala erbjuder även körkortsutbildning för automatväxlad bil och priset per lektion är detsamma som för manuell. Om du har ett automatkörkort kan du alltid komplettera till manuellt körkort med enbart en uppkörning hos Trafikverket. Om du vill veta mer om automatutbildning kan ni ringa in till oss.

Teorin är en viktig del i körkortsutbildningen. Du får lära dig hur bilen fungerar, trafikregler, om olika trafiksituationer du kan hamna i och hur du ska hantera dem.

Av erfarenhet vet vi att du lär dig snabbare och troligen också kan spara in körlektioner om du läser teorin parallellt med dina körlektioner. Var 3:e vecka startar en ny teoriutbildning med lärarledda lektioner. Utöver de lärarledda lektionerna finns det tillgång att köpa datortester. Som ytterligare stöd i din teoriundervisning finns det möjlighet att erbjuda privat teoriundervisning. Prata med oss i receptionen om du har frågor om din teoriutbildning eller vill boka in dig på en kommande kurs.

Om du behöver extra hjälp med teorin anpassar vi vår utbildning för just dig.

Boka in en träff med vår teorilärare Anette! Vi erbjuder dig en stund som bara är din och fokuserar på just du behöver för att klara ditt kunskapsprov (AM, A, B & BE)!

Hör av dig till receptionen för att få veta mer!

Släp

Hos oss kan du hyra släp till B96/BE-körkort .
Ta körlektioner och hyra bil och släp vid uppkörning

Ring för mer information

036- 12 90 20

Moped

För att få ta AM-körkort klass I krävs ett körkortstillstånd. När du har ett giltigt körkortstillstånd får du påbörja din utbildning hos oss. Utbildningen ska innehålla minst 12 timmar och innehålla både teoretiska och praktiska moment. För att ta AM- förarbevis klass II har Transportstyrelsens som krav en tio timmar lång utbildning. För mer information om kursupplägg ring in på 036-129020.

För att en elev ska få övningsköra med Moped klass I måste man ha uppnått en ålder av minst 14 år och 9 månader. Privat övningskörning är inte tillåten! Efter avslutad och godkänd utbildning behöver eleven göra ett teoriprov på Trafikverket för att få sitt körkort. Observera att AM-utbildningen inte alltid betyder ett färdigt körkort. Det kan behövas fler lektioner om eleven inte blir godkänd på de olika delarna.

MC

Vi är en komplett trafikskola för vägen mot ditt MC-körkort!

Säsongen pågår normalt sett för oss mellan april-oktober, men tillåter vädret kör vi längre än så! Vi utbildar på samtliga behörigheter, A1, A2 samt A. Körlektionerna pågår i 60 minuter och genomförs med utgångspunkt från Axamo Manöverbana (mitt emot TTC Fordonsgymnasium).

Vägen till ett MC-körkort kan se ut på många olika sätt. Kanske har du aldrig suttit på en motorcykel tidigare och är ute efter en utbildning som tar dig hela vägen mot målet. Kanske har du någon att övningsköra med och har redan avverkat ett par mil, så det du vill ha är sista finslipningen. Oavsett var du står kunskapsmässigt hjälper vi dig hela vägen. Våra motorcyklar, Yamaha MT-07 och Yamaha MT125, har ett gott rykte om sig att vara mycket lättkörda. Samtliga är utrustade med ABS-bromsar. Givetvis tillhandahåller vi komplett godkänd skyddsutrustning och det går även bra att hyra våra motorcyklar under körprovet.

 

För att få övningsköra ska du:

  • Ha fyllt 15 år och 9 månader för A1 (Lätt motorcykel).
  • Ha fyllt 17 år och 6 månader för A2 (Begränsad effekt).
  • Ha fyllt 23 år för A.
  • Ha ett giltigt körkortstillstånd.

Körkortsålder

  • 16 år för A1 (Lätt MC)
  • 18 år för A2 (Begränsad effekt)
  • 24 år för A (Obegränsad)

Det finns två stycken obligatoriska utbildningar.

  • Risk 1: Här diskuterar vi framför allt risker förknippat med motorcykelkörning, alkohol och andra droger, samt trötthet. Utbildningen äger rum i trafikskolans lokaler på Trädgårdsgatan 5 i Jönköping.

 

  • Risk 2: Teori och praktik. Här måste du kunna manövrera motorcykeln i både låga och höga hastigheter för att nå utbildningsmålen. Vi utgår från manöverbanan.

För mer information om utbildningsdatum för Risk 1 och Risk 2, besök vår webshop!

 

Övriga frågor? Ring oss på 036-12 90 20